Ben je onlangs bevallen en benieuwd hoe je bekken en bekkenbodem na de bevalling functioneren? Wil je advies wat je zelf kunt doen om snel te herstellen? Wil je weten of je meer kans hebt op klachten van de bekkenbodem (urineverlies, verzakking, bekkenpijn) op latere leeftijd? Dan is er de Bekken(bodem)Check. De Bekken(bodem)Check bestaat uit een online Bekken(bodem) screeningslijst en een consult (indien geadviseerd) bij de geregistreerde bekkenfysiotherapeut.

Voor wie is de Postpartum Screeningslijst?

Voor vrouwen in de periode tussen 6 weken en 9 maanden na de bevalling.

Vrouwen die direct na de bevalling of binnen 6 weken ernstige klachten ervaren in de bekken(bodem)regio of vrouwen met een totaalruptuur als gevolg van de bevalling, worden geadviseerd om gelijk een afspraak te maken voor onderzoek en behandeling bij de geregistreerde bekkenfysiotherapeut.

Wat houdt de Postpartum Screeningslijst in? 

De online Postpartum Screeningslijst brengt de aanwezigheid van klachten en prognostische factoren in kaart als je net bevallen bent. De Postpartum Screeningslijst focust op vijf aandachtgebieden:

  1. Urine-incontinentie,
  2. Anale incontinentie,
  3. Prolapsklachten,
  4. Pijnklachten rond het bekken/de bekkenbodemregio en
  5. de daarmee samenhangende beperkingen in het dagelijks leven.

Met behulp van de online screeningslijst kun je uitzoeken of je klachten hebt in de bekken (bodem) regio, waar je nu wat aan kunt doen. Daarnaast kun je uitzoeken of je meer kans loopt om klachten te ontwikkelen op latere leeftijd en hoe je deze kans kunt verkleinen.

De Postpartum Screeningslijst is beschikbaar via de website van de NVFB www.bekkenfysiotherapie.nl en www.bekkenbodemcheck.nl Op basis van de antwoorden krijg je een advies op maat.

-Universele preventie (groen): je hebt geen klachten en een laag risico op bekken(bodem)klachten. Je krijgt via de website informatiefolders aangeboden met tips en adviezen en hebt geen verdere begeleiding nodig.

-Selectieve preventie (oranje): je hebt geen klachten, maar wel een verhoogd risico op bekken(bodem)klachten. Je krijgt het advies om een afspraak te maken voor een Bekken (Bodem) Check (het Postpartum Consult) bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut.

-Zorg gerelateerde preventie (rood): je hebt klachten in de bekken(bodem)regio en krijgt het advies een afspraak te maken bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut

Code

Tijdens het invullen van de vragenlijst krijg je een code. Schrijf deze op en neem deze mee naar je afspraak. Deze code kan de bekkenfysiotherapeut invullen op een pagina achter de inlog van de NVFB website en kan de vragenlijst zo met je doornemen. Geef bij het maken van de afspraak aan, dat je een afspraak wilt maken voor de bekken(bodem)check/consult!

Wat kun je verwachten van het bekken(bodem) consult?

Middels het Post Partum Consult is het binnen één consult mogelijk om postpartum vrouwen die een verhoogd risico lopen op bekken(bodem)klachten gericht te onderzoeken op klachten van de bekkenbodem en/of het bekken. De geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan informeren over wat je bij een verhoogd risico kan doen om klachten op een latere leeftijd te voorkomen of de kans hierop te verminderen. Daarnaast hebben vrouwen zonder klachten, de gelegenheid om vragen te stellen over het opbouwen van de functie van het bekken of bekkenbodem, over oefeningen, sport- en werkhervatting. De bekkenfysiotherapeut kan dit doen met behulp van leefstijladviezen, toiletadviezen, uitleg over de tijdlijn van herstel van de bekken(bodem) na de bevalling, trainingsinformatie en bekken(bodem)oefeningen.

Naast alle adviezen zal er een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd. Deze kan bestaan uit een houdings-en bewegingsonderzoek van het bekkengebied en een onderzoek van de bekkenbodem spieren (eventueel inwendig)

In relatie tot de bekken(bodem)check zijn de volgende folders of informatie beschikbaar op www.bekkenfysiotherapie.nl

-zwangerschap en bevallen; hoe is het nu met je bekkenbodem?

-tijdlijn voor herstel van bekken en bekkenbodem na de bevalling.

-bekkenbodem oefeningen na de bevalling.

-buikspieroefeningen na de bevalling.

 

 

 

 

 

Bron: NVFB