Wat is Dry needling?

Dry needling is een nieuwere behandelmethode die uit Canada is overgekomen en al jaren wordt toegepast in de reguliere fysiotherapie.

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt, waardoor ze daarna snel en langdurig ontspannen. Bij Dry needling wordt een droge acupunctuur naald gebruikt. Dry needling werkt op speciale punten in de spier de zogenaamde: ‘’Triggerpoints’’ en werkt dus niet zoals acupunctuur met energiebanen.

Triggerpoints worden ook wel ‘’knopen’’ in de spier genoemd. Ze ontstaan door een verhoogde spierspanning, als er sprake is van een strakke band in de spier. Een ‘’triggerpoint’ is vaak de hoofdoorzaak bij pijnklachten bij een verhoogde spierspanning.

De behandeling middels dry needling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten in de spieren ontspannen.

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als de juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘’krampgevoel’’. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dit is vaak maar van korte duur.

Deze methode is een onderdeel van de normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe de kosten voor Dry needling hier ook onder.