Kunt u door een blessure niet meer sporten, of kunt u niet meer sporten op het niveau dat u wilt? Dan kan de sportfysiotherapeut misschien iets voor u doen.

De sportfysiotherapeut heeft na de opleiding algemene fysiotherapie de specialisatie sportfysiotherapie gevolgd. Hierdoor heeft hij/zij veel kennis opgedaan over inspanningsfysiologie, trainingsleer, voeding, weefselschade en preventie. Hierdoor is de sportfysiotherapeut bij uitstek de aangewezen persoon om u zo snel mogelijk weer naar uw eigen niveau van sporten te helpen.

De sportfysiotherapie is er voor elke sporter met een sport gerelateerde hulpvraag. Het kan hierbij gaan om:

De chronische zieke en/of gehandicapte sporter: sporters die ondanks hun ziekte of handicap in beweging willen blijven, hun sport willen blijven uitoefenen en hun prestaties willen handhaven of verbeteren. Voor deze groep zijn soms ook beweegprogramma’s geschikt.

De recreatieve sporter: deze sporter die zijn sport ziet als een ontspannende bezigheid

De prestatiegerichte sporter: de sporter die (steeds) beter wil gaan presteren

De maximale sporter (de topsporter): de sporter die de uiterste grens van zijn kunnen wil bereiken.

Als u met een klacht bij de sportfysiotherapeut komt wordt er eerst gekeken naar de oorzaak van uw klacht en uw beperkingen. Aan de hand daarvan gaat de sportfysiotherapeut in overleg met u een behandelplan opstellen. In het behandelplan wordt gewerkt aan het herstel van uw klachten, maar ook aan uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie.  De sportfysiotherapeut geeft daarbij advies over trainingsopbouw, kleding en schoeisel. Indien gewenst kan de sportfysiotherapeut ook overleggen met uw trainer.

De sportfysiotherapeut is er ook voor mensen die (weer) willen gaan sporten. De sportfysiotherapeut kan u helpen met een trainingsopbouw, met advies over kleding en schoenen en indien gewenst met begeleiding.

Als u na een blessure weer op uw oude niveau van kunt sport, of als u (weer) wilt gaan sport is het voorkomen van (nieuwe) blessures natuurlijk heel belangrijk. Ook dit is een taak van de sportfysiotherapeut. Ook hierbij kunt u denken aan advies over trainingsopbouw, kleding, schoeisel, maar ook advies over hersteltijd.