Revalidatie na COVID-19

Revalidatie na besmettingen met het Corona virus (COVID-19)

Mensen die een Corona infectie hebben doorgemaakt houden daar vaak ernstige klachten aan over.
We kunnen hierbij denken aan
– (Ernstige) Luchtwegklachten zoals kortademigheid, benauwdheid, hoesten. Bij mensen die op de IC beademd zijn is er vaak schade aan het longweefsel       opgetreden
– Afgenomen spierkracht, niet alleen van de skeletspieren, maar ook van de
  ademhalingsspieren (bij mensen die op de IC hebben gelegen is aangetoond dat zij 3% spiermassa per dag verliezen)
– Hartklachten
– Conditieverlies
– Gewrichtsklachten
– Ernstige vermoeidheid
– Geheugenstoornissen, concentratieproblemen, moeite met praten en omgaan met prikkels
– Angst en depressie

Voor Corona patiënten is goed revalidatieprogramma daarom van groot belang. Hierbij kan
fysiotherapie een grote rol spelen.
De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit een aantal onderdelen met als doel het verkrijgen
van een betere kwaliteit van leven. Hiervoor zullen de volgende onderdelen deel uitmaken van de behandeling.

1. Verbeteren van de longfunctie door specifieke ademhalingsoefeningen.

2. Verbeteren van het fysieke functioneren, denk daarbij aan oefeningen voor het verbeteren van de spierkracht, het uithoudingsvermogen,  het evenwicht en de balans.

3. Functionele training (het uitvoeren van dagelijkse activiteiten)

4. Ontspanningsoefeningen.

5. Adviezen voor de thuissituatie en oefeningen voor in de thuissituatie.

Als het nodig is kunnen wij ook de hulp inschakelen van een gespecialiseerde ergotherapeut, logopedist en diëtist
Wij geven al jaren gespecialiseerd in revalidatie van COPD-patiënten en wij hebben nu ook een nascholing voor revalidatie van COVID-19 patiënten gevolgd.

Wij zijn lid en werken volgens de protocollen van
– Longnetwerk eerstelijns fysiotherapie.
– Chronisch zorgnet.

Wilt u meer weten over de behandeling voor Corona patiënten of wilt u zich aanmelden voor een behandeling neem dan contact met ons op.

Komt u na de vakantie terug uit een land met een oranje of rood reisadvies en wilt u een afspraak maken?

Wij zijn de hele zomervakantie geopend om u te behandelen. Heeft u een heerlijke vakantie achter de rug, maar komt u terug uit een een land met een oranje of rood reisadvies? dan vragen wij u om de eerste 14 dagen na thuiskomst geen afspraak in te plannen, of een geplande afspraak te annuleren. Momenteel behandelen wij veel kwetsbare patiënten in de praktijk en doen er alles aan om besmetting te voorkomen. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-terugkomst-uit-land-met-oranje-of-rood-reisadvies

Veilig naar de fysiotherapeut

Een afspraak maken is weer mogelijk. De afspraak verloopt alleen anders dan u gewend bent. Als het nodig is, maakt de fysiotherapeut gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en binnen de praktijk houden wij 1,5 meter afstand van elkaar.

Belangrijkste voorwaarde voor een afspraak is dat u geen van de volgende symptomen vertoont:

 

* (neus)Verkoudheid, hoesten, kuchen, niezen, loopneus, keelpijn, verhoging (= tot 38 graden)

of koorts, kortademigheid, hoofdpijn, branderige ogen, moeheid, je ziek voelen of diarree

* U de afgelopen 24 uur geen symptomen van COVID-19 heeft gehad

* Uw huisgenoten/gezinsleden geen koorts of benauwdheidsklachten hebben of hebben gehad

* Er bij u, uw gezinsleden of huisgenoten in de afgelopen 14 dagen geen Corona is vastgesteld

 

Voldoet u aan 1 van de voorwaarde, dan dient u de afspraak af te bellen!

 

Ook hebben wij (op advies van het RIVM) in de praktijk een aantal hygiëneregels opgesteld.

Belangrijk is dat we ons samen houden aan de volgende hygiëneregels:

* Geen handen schudden

* Neem je eigen badhanddoek mee

* Desinfecteer handen voor de afspraak in de wachtkamer.

* 1 persoon per fysiotherapeut

* Hoest en nies in de elleboog

* Houd 1,5 meter afstand van andere patiënten

* Blijf wachten in de wachtkamer, u wordt door ons binnen geroepen (dit geeft ons de

gelegenheid om de behandelkamer na elke patiënt te reinigen

* Kom op de afgesproken tijd

* Maak zo min mogelijk gebruik van het toilet

 

Samen doen we er alles aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. We vertrouwen erop dat u begrip heeft voor de maatregelen.

Verantwoord opschalen van de paramedische zorg

Verantwoord opschalen van paramedische zorg tijdens de corona crisis.

Gisteren kreeg onze beroepsgroep groen licht om de fysiotherapeutische zorg stapsgewijs op te schalen. In de media is hier gisteren volop over bericht. Alleen moeten wij bij deze berichten helaas wel een kanttekening maken.

Wij mogen in kleine stapjes gaan opschalen. De nadruk ligt echter nog steeds op de hoogst noodzakelijke zorg! die bij voorkeur op afstand plaats vind. Waar op afstand begeleiden echt niet mogelijk is, mogen er alleen behandelingen plaatsvinden, die vallen onder de zorgwet. Medische fitness is tot 20 mei niet toegestaan.

Omdat wij ons kunnen voorstellen dat er door de berichtgeving vanuit de media een ander beeld is ontstaan , willen wij dit graag nader uitleggen, om daarmee helderheid te bieden over de door ons genomen stappen.

Wilt u een afspraak maken, dan vragen wij u contact op te nemen met de praktijk. Indien mogelijk per mail: info42@fysiotherapiemaasboulevard.nl of via WhatsApp 06 30278111 omdat wij niet op alle tijden in de praktijk aanwezig zijn. Lukt het niet om een mail of een WhatsApp te sturen, bel dan tussen 8.30 en 12.00 op het telefoonnummer 0181618453, of laat een bericht achter op het antwoordapparaat.

Wij gaan in overleg met u besluiten, wat de mogelijkheden zijn. Is begeleiding op afstand mogelijk, dan kunnen wij dat bijvoorbeeld doen door middel van een video consult Het video consult wordt door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Is begeleiding op afstand echt niet mogelijk, dan maken wij met u een afspraak in de praktijk. Voorwaarde is wel dat u geen van de volgende symptomen vertoont:

 • (neus)Verkoudheid, hoesten, kuchen, niezen, loopneus, keelpijn, verhoging (= tot 38 graden) of koorts, kortademigheid, hoofdpijn, branderige ogen, moeheid, je ziek voelen of diarree
 • U de afgelopen 24 uur geen symptomen van COVID-19 heeft gehad
 • Uw huisgenoten/gezinsleden geen koorts of benauwdheidsklachten hebben of hebben gehad
 • Er bij u, uw gezinsleden of huisgenoten in de afgelopen 14 dagen geen Corona is vastgesteld

Waar mogelijk houden wij de 1,5 meter maatregel aan, is dit niet mogelijk, dan kiezen wij ervoor om volledig beschermd te werken. Dit houdt in, dat wij tijdens de behandeling handschoenen, een beschermingsschort en een mondkapje dragen.

Nogmaals, wij vinden het voor alle patiënten heel vervelend dat wij nog niet iedereen kunnen behandelen. Wij kiezen er bewust voor om te handelen, zoals momenteel door de KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie) wordt voorgeschreven. Wij hopen dat u dit, in het kader van uw veiligheid en de veiligheid voor ons als therapeut, kunt begrijpen.

Aanhoudende maatregelen Corona tot 20 mei 2020.

Het kabinet heeft op 21 april 2020 besloten dat de maatregelen, die wegens de uitbraak van het Corona virus tot 28 april 2020 van kracht waren, verlengd worden tot 20 mei 2020. Als fysiotherapeut vallen wij onder de contactberoepen, waardoor wij nog steeds beperkt worden in de uitvoering van ons beroep.  Wij vinden het heel vervelend dat wij niet de zorg kunnen bieden, die u van ons gewend bent, maar veiligheid voor u, voor ons en onze gezinsleden staat nog steeds op nummer 1.

De volgende maatregel blijft gelden.
Patiënten waarbij duidelijk bewezen is, dat zij door niet behandeld te worden, onomkeerbare gezondheidsschade oplopen, mogen door ons behandeld worden. Maar nog steeds met inachtneming van 1,5 meter afstand of met het gebruik van chirurgisch mondmasker een beschermingsjas en handschoenen.

Ondanks alle maatregelen willen wij u nog steeds zo goed mogelijk blijven begeleiden. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in beweging blijft en zijn/haar oefenschema thuis kan blijven uitvoeren. In de afgelopen weken is er gebleken dat er goed bewogen wordt. Waar sommige patiënten meedoen met ‘Nederland in Beweging’ neemt de ander een keer extra de trap per dag, of wandelt een stukje buiten. Voor iedereen geld, ga zo door!  Wij zijn trots op u!

Wij zijn elke dag van 8.30 tot 10.00 in de praktijk aanwezig voor telefonische vragen en advies. Mocht u verandering in het klachtenpatroon of nieuwe/andere klachten gekregen hebben, neem dan contact met ons op! U kunt ons natuurlijk ook bellen als u vragen heeft over uw oefenschema, of als u advies wilt over nieuwe oefeningen.

Wilt u liever een videoconsult inplannen, waarbij wij gebruik kunnen maken van video bellen en met u mee kunnen kijken tijdens de oefeningen, dan kan dat. Het videoconsult wordt vergoed door de verzekeraar.

Mocht het niet gelukt zijn om ons tussen 8.30 en 10.00 te bellen, spreek dan onze voicemail in. Noem daarbij duidelijk uw naam, de manier waarop we u kunnen bereiken en de klachten waarvoor u belt. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Uiteraard kunt u ons ook per mail bereiken op info42@fysiotherapiemaasboulevard.nl of via WhatsApp op nummer 06 30278111.

De periode tot 20 mei gebruiken wij, om ons te scholen in het behandelen van patiënten die genezen zijn van Corona, zodat wij ook deze patiënten een goede behandeling kunnen geven.

Rest ons nog nogmaals te zeggen, dat wij hopen dat u en de naasten om u heen gezond blijven! Alleen samen kunnen wij het corona virus onder controle krijgen.

Met vriendelijke groet,    Mieke Boertien, Wilmi van Harten, Mariëlle Vleugels en Jasper Borsje.

Maatregelen fysiotherapeutische behandeling verlengd tot 28 april 2020.

 

De minister heeft op 31 maart 2020 besloten dat de maatregelen die, wegens de uitbraak van het coronavirus tot 6 april 2020 van kracht waren, verlengd worden tot 28 april 2020.

Wij blijven geopend, maar de behandeling zal in deze periode voornamelijk op afstand, via telefonisch of videoconsult, gebeuren.

Nieuwe patiënten, die met spoed door ons gezien moeten worden, kunnen alleen in overleg met de verwijzer door ons behandeld worden. maar dan nog met inachtneming van 1,5 meter afstand of met het gebruik van chirurgisch mondmasker, een beschermingsjas en handschoenen.

Nieuwe patiënten die niet met spoed gezien hoeven te worden en niet kunnen wachten tot 28 april,  kunnen gebruik maken van een telefonisch of videoconsult. Tijdens dit consult brengen wij de klachten in kaart en geven advies/oefeningen mee. Het telefonisch/videoconsult wordt vergoed door de verzekeraar.

Als u lichamelijke klachten heeft/advies nodig heeft of een telefonisch/videoconsult wilt inplannen, kunt u ons op de volgende manieren bereiken:

Wij zijn elke dag van 8.30 tot 10.00 in de praktijk aanwezig om vragen te beantwoorden of een telefonisch/videoconsult in te plannen.

Mocht het niet gelukt zijn om ons tussen 8.30 en 10.00 te bellen, spreek dan onze voicemail in. Noem daarbij duidelijk uw naam, de manier waarop we u kunnen bereiken en de klachten waarvoor u belt. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Uiteraard kunt u ons ook per mail bereiken op info42@fysiotherapiemaasboulevard.nl of via WhatsApp op nummer 06 30278111.

Rest ons nog nogmaals te zeggen, dat wij hopen dat u en de naasten om u heen gezond blijven!  Alleen samen kunnen wii het coronavirus onder controle krijgen.

Met vriendelijke groet,

Mieke Boertien, Wilmi van Harten, Mariëlle Vleugels en Jasper Borsje.

 

 

 

Gedeeltelijke sluiting praktijk tot 6 april 2020.

Op maandag 23 maart 2020 heeft het bestuur van het Koninklijk Genootschap Fysiotherapie (KNGF) vastgesteld, dat behandeling van patiënten die geen symptomen van een coronabesmetting vertonen, niet meer zonder meer mogelijk is. Dit besluit is genomen op basis van adviezen van het RIVM en de besluiten van de minister van Volksgezondheid. Deze maatregel geldt in ieder geval tot 6 april 2020.

Het KNGF kwam tot deze conclusie op basis van voortschrijdend inzicht en signalen dat de afwezigheid van symptomen, niet betekent dat een patiënt niet besmettelijk is.

Met pijn in ons hart hebben wij daarom besloten de praktijk voor een groot gedeelte te sluiten. Wij willen verdere verspreiding van het coronavirus via onze praktijk geen kans geven en u, onszelf en onze familieleden beschermen.

Het KNGF, het RIVM en de minister van Volksgezondheid hebben de volgende regels opgesteld:

Nieuwe patiënten, die met spoed door ons gezien moeten worden, kunnen alleen in overleg met de huisarts/verwijzer door ons behandeld worden. maar dan nog met inachtneming van 1,5 meter afstand of met het gebruik van chirurgisch mondmasker en handschoenen.

Nieuwe patiënten die niet met spoed gezien hoeven te worden, maar niet kunnen wachten tot 6 april,  kunnen gebruik maken van een telefonisch consult. Tijdens dit consult brengen wij de klachten in kaart en geven advies/oefeningen mee.

Wij zijn ten alle tijden bereikbaar op info42@fysiotherapiemaasboulevard.nl en via 06- 30278111. Wij proberen zo spoedig mogelijk te reageren.

Wij vragen om u begrip en hopen elkaar zo snel mogelijk weer te zien in onze praktijk.

Met vriendelijke groet,

Mieke Boertien, Wilmi van Harten, Mariëlle Vleugels en Jasper Borsje.

 

Nieuwe maatregelen omtrent het Coronavirus

Als zorgverlener hebben wij een zorgplicht om u te behandelen. Veiligheid voor u als patiënt, maar ook voor ons als zorgverlener staat momenteel op nummer 1.

Op dit moment is er op grond van de informatie vanuit het RIVM  (nog) geen reden om praktijken volledig te sluiten. Maar dit standpunt is afhankelijk van de ontwikkelingen die momenteel heel snel gaan. De overheid kan op enig moment besluiten tot een lockdown.

Op basis van de adviezen en informatie van de RIVM op dit moment zijn er onderstaande maatregelen genomen.

Daarin het nadrukkelijke verzoek niet te komen (en de afspraak af te zeggen) wanneer u één van de door de RIVM genoemde kenmerken vertoont  (dit mede omdat wij ook een kwetsbare patiëntenpopulatie hebben die in onze praktijk behandeld wordt)

 • (neus)verkoudheid
 • hoesten, kuchen of niezen
 • loopneus
 • keelpijn
 • verhoging (= tot 38 graden) of koorts
 • kortademigheid
 • hoofdpijn
 • branderige ogen
 • moeheid
 • je ziek voelen
 • diarree

Wilt u liever niet naar de praktijk komen (wellicht in verband met kwetsbare gezinsleden, of werkt u zelf met een kwetsbare doelgroep), maar wilt u wel dat wij contact met u op nemen om bv. de oefeningen/adviezen voor de komende weken te bespreken, laat het ons dan weten. Dan nemen wij contact met u op en bieden op afstand begeleiding. 

Zorg goed voor u zelf!

Met vriendelijke groet,

Mieke Boertien, Wilmi van Harten, Marielle Vleugels en Jasper Borsje.

Opening praktijk in verband met het Coronavirus.

Dit weekeinde zijn er verscherpte maatregelen getroffen door het RIVM in verband met het Coronavirus.  Voor nu, hebben wij besloten de praktijk open te houden.

Wij hebben een aantal maatregelen genomen om de risico’s tot het minimum te beperken. Deze zijn:

 • Oefengroepen zijn door ons geannuleerd.
 • Er wordt alleen 1 op 1 behandeld.
 • Patiënten zonder klachten kunnen gewoon blijven komen.
 • Patiënten en therapeuten met klachten (verkouden, hoest, koorts en griepverschijnselen) moeten thuisblijven.

Heeft u een kwetsbare gezondheid, neem dan contact op met uw therapeut om te overleggen, of het verstandig is om de behandeling door te laten gaan.

• Wij leven alle voorgeschreven voorzorgsmaatregelen na. Wij reinigen elk half uur deurkrukken en behandelbanken

 • Wij hebben extra hygiënische maatregelen genomen, maar wat kunt u zelf doen: Wilt u bij binnenkomst in de praktijk uw handen wassen in de wc en het papieren handdoekje in de afvalbak weggooien. Neem uw eigen handdoek mee.

Op deze manier hopen wij voor iedereen een veilige en schone omgeving te bieden.

Met vriendelijke groet,

Mieke Boertien, Wilmi van Harten, Mariëlle Vleugels en Jasper Borsje.

 

 

Onze praktijk volgt de richtlijnen van het RIVM over het Coronavirus.

Wij hebben een aantal maatregelen genomen om de risico’s tot het minimum te beperken. Hieronder ziet u een aantal daarvan.

• Patiënten zonder klachten kunnen gewoon blijven komen.

• Patiënten en therapeuten met klachten(verkouden, hoest, griepverschijnselen) moeten thuisblijven.
• Onze medewerkers zijn gezond en wij hebben extra hygiënische maatregelen genomen.
• Wij leven alle voorgeschreven voorzorgsmaatregelen na.
• Neem uw eigen handdoek mee.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.