Fascie zijn bindweefselvliezen die als een dunmazig web al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwstelsel met elkaar verbinden. Deze verbindingen zijn flexibel en verschuifbaar en maken het lichaam tot een samenhangend geheel.

Deze onderlinge samenhang kan uit balans raken door littekenweefsel, ten gevolge van borstkanker operatie of bestraling. De fascie komt dan onder spanning te staan en/of er ontstaan verklevingen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid of een bewegingsbeperking.

Met behulp van fascie technieken worden deze verklevingen losgemaakt, waardoor de ontstane klachten worden verminderd of opgeheven. Dit heeft tevens een positief effect op de doorbloeding van weefsel en op de werking van het lymfesysteem.

Deze behandelmethode is uitermate geschikt voor patiƫnten na borstsparende of gehele amputatie van de borst, die klachten hebben van lymfoedeem, pijn/stijfheid in de schouder, oksel, arm, nek of rug. Met name de gevolgen van littekenvorming en de fibrosering na bestraling kunnen hiermee goed worden behandeld.

Fascie therapie wordt meestal gebruikt als onderdeel van oedeemtherapie en littekenbehandeling.

Wat kan oedeemfysiotherapeut voor u betekenen?

Naast het behandelen van de fascie en de littekens, stimuleert de oedeemfysiotherapeut de afvoer van vocht. Dit kan doormiddel van oefentherapie. Ook kan er gebruik gemaakt worden van Manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen, oncologieverpleegkundigen en chirurgen.

Heeft u vragen over de fascietherapie en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan contact met ons op.